T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi

Müzik Bölümü Başvuru Koşulları ve Yetenek Sınavı

KOŞULLAR


1-   O yıl içinde Ortaokuldan mezun olmak.
2-   Ortaokuldan sonra eğitime ara vermemiş olmak. 
3-   Bu koşullara sahip olanlar; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilecek tarihler arasında, okulumuza bizzat gelerek ön kayıt başvurusunda bulunmak.
4-   Müracaat edilen Bölümün yetenek sınavına belirtilen tarihte girip başarılı olmak.  
5-   Sınavda başarılı olan öğrencilerin,  Bakanlığımızca belirlenmiş tarihler arasında okulumuza gelerek kesin kayıt yaptırmak. Belirtilen tarihlerde kesin kaydını yaptırmayanlar kayıt hakkını kaybederler. 
        
NOT: 

1- Müracaat ve sınav tarihleri her yıl Bakanlıkça tespit edilir. Bu yüzden ön kayıt ve sınav tarihleri değişiklik gösterebilir.
2-Bölümümüze 60 (Altmış) öğrenci alınmaktadır.
3-Konu ile ilgili her türlü bilgiye, okulumuzun WEB adresinin ana sayfasından ulaşılabilir. 
 
Güzel sanatlar liseleri ile spor liselerinin 9 uncu sınıflarına öğrenci alınmasına ilişkin iş ve işlemler, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 20 ve 25 inci maddeleri çerçevesinde Bakanlıkça ilan edilecek kontenjanlara göre aşağıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

 

BAŞVURU

1- Ortaokul ve imam hatip ortaokulunun 8 inci sınıfını bitiren öğrenciler öğrenim belgesi, dilekçe ve bir adet fotoğraf ile birlikte öğrenim görmek istediği alanın bulunduğu okul müdürlüklerinden sadece birine başvuruda bulunacaktır.

2- Başvurular belirtilecek tarihlerde doğrudan veya posta yoluyla ilgili okul müdürlüklerine yapılacaktır. Postadaki gecikmeler nedeniyle zamanında ulaşmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

3- Okul müdürlüklerince, ekte örneği bulunan sınav giriş belgesi (EK-1) düzenlenecek ve alanlara göre sınava girecek öğrenci listeleri belirtilecek tarihler arasında okulda ve okulun internet sayfasında ilan edilecektir.

4- Öğrenci seçimine ilişkin yetenek sınavı bölümler bazında belirtilecek tarihler arasında tek aşamalı olarak komisyonlar marifetiyle yapılacaktır.

5- Değerlendirmeler, bölümler bazında ekteki sınav değerlendirme ölçütleri çizelgesi (EK-2) ve sınav değerlendirme çizelgesinde (EK-3) yer alan esas ve ölçütler doğrultusunda yapılacaktır.
 

 

SINAVDAN HEMEN ÖNCE

Adaylardan sınava girmeden önce aşağıdaki belgeleri sınav komisyonuna teslim etmeleri gerekmektedir. 

 

1- Sınav Giriş Belgesi

2- LGS Puan Belgesi

 

SINAV

Yetenek sınavı tek oturumda ve 4 aşamada yapılmaktadır. Bunlar:

A. MÜZİKSEL İŞİTME
B. RİTİMSEL BELLEK
C. EZGİSEL BELLEK
D. MÜZİKSEL ÇALMA ve SÖYLEME

 

A. Müziksel İşitme (26 Puan)

A.1 Tek Ses İşitme (3 adet x 1 puan = 3 Puan): Adaylar, piyanoda çalınan sesi yüksekliği (frekansı) aynı olacak şekilde "na" hecesi ile tekrar eder.

Örnek ses dosyası için TIKLAYINIZ.

23-07-2017

 

 A.2 Çift Ses (Aralık) İşitme (3 adet x 2 puan = 6 Puan): Adaylar, piyanoda aynı anda (armonik) çalınan iki sesi, kalından inceye sıralayarak doğru yüksekliklerle (frekanslarla) "na" heceleri ile tekrar eder. İçeriği küçük ikiliden büyük yediliye kadar olan aralıklarından oluşmaktadır.

Örnek ses dosyası için TIKLAYINIZ.

23-07-2017

 A.3 Üç Ses (Akor) İşitme (3 adet x 3 puan = 9 Puan): Adaylar, piyanoda aynı anda (armonik) çalınan üç sesi, kalından inceye sıralayarak doğru yüksekliklerle (frekanslarla) "na" heceleri ile tekrar eder. İçeriği majör. minör akorların temel ve tüm çevrimleri ile Türk müziği akorlarından oluşmaktadır.

Örnek ses dosyası için TIKLAYINIZ.

23-07-2017

 A.4 Dört Ses (Yedili Akor) İşitme (2 adet x 4 puan = 8 Puan): Adaylar, piyanoda aynı anda (armonik) çalınan dört sesi, kalından inceye sıralayarak doğru yüksekliklerle (frekanslarla) "na" heceleri ile tekrar eder. İçeriği yedili akorların temel ve çevrimlerinden  oluşmaktadır.

Örnek ses dosyası için TIKLAYINIZ.

23-07-2017

 

B. Ritimsel Bellek (32 Puan)

B.1 Ritim Tekrarı (4 ölçü x 4 puan = 16 Puan): Adaylar, kalemle vurulan 2/4´lük basit ölçüde hazırlanmış 4 ölçülük ritmik yapıyı tartım kalıpları doğru olacak şekilde kalemle vurarak tekrar eder. Bir ölçünün puanlanabilmesi için ölçünün eksiksiz olarak doğru seslendirilmesi gerekmektedir. Hatalı kalıp içeren ölçüler puanlanmaz.

B.2 Ritim Tekrarı (4 ölçü x 4 puan = 16 Puan): Adaylar, kalemle vurulan 5/8´lik karma-aksak ölçüde hazırlanmış 4 ölçülük ritmik yapıyı tartım kalıpları doğru olacak şekilde kalemle vurarak tekrar eder. Bir ölçünün puanlanabilmesi için ölçünün eksiksiz olarak doğru seslendirilmesi gerekmektedir. Hatalı kalıp içeren ölçüler puanlanmaz.

 

C. Ezgisel Bellek (32 Puan)

C.1 Ezgi Tekrarı (4 ölçü x 4 puan = 16 Puan): Adaylar, piyanoda çalınan 2/4´lük basit ölçüde ve tonal yapıda hazırlanmış 4 ölçülük ezgisel yapıyı ses yükseklikleri (frekansları, notaları) ve tartım kalıpları doğru olacak şekilde "na" heceleri ile tekrar eder. Bir ölçünün puanlanabilmesi için ölçünün ses yükseklikleri ve tartım yapıları ile eksiksiz olarak doğru seslendirilmesi gerekmektedir. Hatalı kalıp içeren ölçüler puanlanmaz.

C.2 Ezgi Tekrarı (4 ölçü x 4 puan = 16 Puan): Adaylar, piyanoda çalınan 4/4´lük basit ölçüde ve tonal yapıda hazırlanmış 4 ölçülük ezgisel yapıyı ses yükseklikleri (frekansları, notaları) ve tartım kalıpları doğru olacak şekilde "na" heceleri ile tekrar eder. Bir ölçünün puanlanabilmesi için ölçünün ses yükseklikleri ve tartım yapıları ile eksiksiz olarak doğru seslendirilmesi gerekmektedir. Hatalı kalıp içeren ölçüler puanlanmaz. 

 

D. Müziksel Söyleme ve Çalma (10 Puan)

D.1 Müziksel Söyleme (5 Puan): Adaylar, hazırladıkları bir şarkı ile İstiklâl Marşı´nı seslendirecektir.

D.2 Müziksel Çalma (5 Puan): Adaylar, hazırladıkları bir şarkıyı enstrümanları ile yorumlayacaktır. Sınavda elektronik özellikli çalgılar kullanılamaz. Piyano dışındaki çalgılar adaylar tarafından temin edilecektir.

 

PUANLAMA

Sınav sonunda her adayın Yetenek Sınav Puanı (YSP) 100´lük sistemde hesaplanır. Yerleştirme Puanı´nın (YP) hesaplanabilmesi için adayların YSP´den 50 ve üzeri puan alması gerekmektedir. YSP´si 50 altında kalan adayların YP´leri hesaplanmaz. Adlarının yanında BAŞARISIZ ibaresi yazılır. Sınava girmeyen adaylar da başarısız sayılarak adlarının yanında GİRMEDİ ibaresi yazılır.

YP hesaplamasında adayların TEOG Yerleştirme puanları 100´lük sisteme dönüştürülür.

 

YP = (YSP x 0,7) + (TEOG-Y x 0,3)

 

Yerleştirme Puanları sonuçlarına göre adayların puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır.  Kontenjan sayısı kadar sıralamaya giren öğrenci asil olarak kayıt yaptırmaya hak kazanır. Burada YSP´den 50 ve üzeri puan almış olma şartı bulunmaktadır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.03.2021 - Güncelleme: 04.01.2023 22:31 - Görüntülenme: 367
  Beğen | 0  kişi beğendi